HomeChili Chilli Con Carne

Chilli Con Carne

Posted in : Chili on by : Jesper

Chili con carne

Chili con carne er en skøn ret, som med denne opskrift kræver en smule forberedelsestid. Til gengæld egner kødgryden sig til at blive lavet i meget store portioner, da den sagtens kan fryses ned.

Mængde

En ordentlig skudefuld

Ingredienser

 • 1 ½ kg. grofthakket oksekød
 • 1 kg magert oksekød skåret i tern på ca. 1 ½ -2 cm.
 • 4-5 spsk. svinefedt el. neutral olie
 • 3 store løg, hakkede
 • 8 fed hvidløg, hakkede
 • 4 spsk. chilipulver eller efter smag
 • 1 stor spsk. hakket alm. rød chili
 • 2-3 ancho chili udblødte i vand (kan erstattes med anden mild aromatisk chili evt. i pulverform)
 • 2-3 spsk. oregano
 • 2-3 spsk. spidskommen
 • 2 spsk. brun farin
 • 1 liter oksebouillon (evt. mere)
 • 2 dåser flåede tomater
 • Ca. 100 g. tomatpuré
 • 500 g. pintobønner eller hvide bønner
 • Salt og friskkværnet peber
 • Cayennepeber

Fremgangsmåde

Den originale chili con carne fra Texas indeholder ikke bønner. Vi synes imidlertid at bønnerne smager godt, har en rar konsistens og er med til at jævne retten, så vi bruger bønner i vores. De udblødes i rigeligt vand i 12 timer og koges i letsaltet vand til de er møre (ca 1 ½ time)

Selvfølgelig kan man bruge almindeligt hakket kød i sin chili, men der er noget at vinde både smags- og strukturmæssigt ved at købe et helt stykke kød og hakke og udskære det selv, eller bede slagteren om at gøre det.

I den store sorte smedejernsgryde smeltes fedtet (eller opvarmes olien) og heri brunes kødet, først det udskårne og derpå det hakkede. Når du kommer kødet ned i det varme fedtstof, så lad være med at røre rundt i det med det samme, men giv det lov til at brune før du vender det. I modsat fald risikerer man at sænke temperaturen i gryden, og trække saft ud af kødet, som ender med at koge i stedet for at stege, og vi vil gerne have stegeflade, da det giver velsmag til retten. Lad også være med at overlæsse gryden, men brun kødet i flere omgange.

Sæt det brunede kød til side, og kom løg og hvidløg i gryden. Tilsæt evt. lidt mere fedtstof. Lad løgene stege til de begynder at tage farve, og kom så kødet tilbage i gryden.

Tilsæt derpå de flåede tomater, tomatpuré og oksebouillon til det står et par cm. over kødet. Så kommes chilipulver, hakket rød chili, anchochilli, oregano, spidskommen og brun farin i gryden, der røres godt om og blusset skrues helt ned. Så skal chilien koge ganske svagt i mindst 3 timer under låg. Dette er vigtigt. Man kan ikke koge en ordentlig chili på ½ time. Det er muligt der må tilsættes lidt ekstra bouillon undervejs, for den må ikke koge tør. Rør i den undervejs.

Derpå tilsættes de kogte bønner og evt. mere væde, retten simrer endnu ½ times tid og smages til med salt og peber. Styrken kan også justeres med ekstra cayennepeber eller flere friske chilier. Det er muligt det ikke er autentisk, men vi sætter altid en skål med creme fraiche på bordet, så man kan komme en kølende klat i sin portion. Dette er en ordentlig portion, men chili con carne egner sig glimrende til at fryse ned.

 

Jespers Kommentarer:

Brug ikke den mængde chilli som der er i opskriften, men brug også 40-50 gram mørk chokolade min 80% også. En anden tig jeg har fundet ud af er at have 2-3 hele chillier i i nogle timer for at få smagen & ikke så meget af styrken fra chillien. Smag undervejs på maden mens simre i løbet af de 6 -8 timer den er simre, og tag de hele chillier op når styrken og smagen er kommet frem. Jeg bruger også 2 dåser baked beans istedet for bønner da det er nemmere at håndterer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *