HomeBrød Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller

Posted in : Brød, Brunch on by : Pierre

Nok verdens bedste boller, til en succesfuld fødselsdag.

Forvent at det tager 90 min fra start til slut.

Mælken lunes til ca. 37 grader i en lille gryde. Husk at måle efter så temperaturen ikke kommer forlangt over.

Når temperaturen er opnået flyttes mælken over over i din røre-/ælte-maskine. Jeg bruger selv en Ankarsrum, men andre kan nok også bruges 🙂

Nu blandes gær, æg, sukker og kardemomme i, og der blades til man kan se at alt er jævnt fordelt.

Ymer eller lignende kommer i nu.

Smør og mel kommer i lidt på skift, men husk at få alt smør med inden alt melet er puttet i. Man skal forvente a melet er det sidste man kommer i, så inden da kommer man nu salt i så sent i processen som muligt for at undgå at saltet ødelægger gæren.

Der æltes nu mens man kommer det sidste mel i lidt ad gangen.

Den dej man ønsker at ende op med er kun lige se klæg at den hænger sammen, men ikke på dine hænder / fingre…

Når resultatet er opnået skal dejen hæve ca. 30 min. eller til den er dobbelt størrelse.

Dejen kan nu deles i 16 lige store boller som sættes på en bageplade med bagepapir.

Nu hæver den igen 30 min. og sættes nu ind i midten af en 220 grader varm ovn. Man skal forvente at ovnen skal bruge 10 minutter på at varme op så den er klar, så jeg har altid 2 ure over når bollerne hæver på bage pladen (20 minuter-ur til når du skal tænde for ovnen, og samtidigt et 30 minutter-ur til når bollerne skal ind i den 220 grader varme ovn.

Bollerne skal bage i 10 til 12 minutter, men hav en bagepind klar til testen. Forvent en gylden brun overflade og de skal lyde hule når man bakker på bollen.

Husk at bollerne skal tages af pladen efter de er bagt, de må ikke stå og vente på pladen, så risikere man en hård skorpe på bunden af bollen.

Ingredienser:
* 2 dl sødmælk
* 50 g gær
* 2 store æg
* 50 g sukker
* 1 teske Salt
* 1/2 the-ske stødt kardemomme
* 1 dl Ymer (… eller neutral yoghurt (græsk yoghurt er også godt) eller creme fraiche alt efter hvad køleskabet byder på)
* 100 g smør
* ca. 500 g mel

Alternativ:
Hvis man godt kan lide rosiner kan man godt komme 100 g i

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *