4 november, 2016
Ølsmagning
Posted in : Event, Øl on by : Pierre
Husk at god øl smager bedre i godt selskab.
Indledning
Det vigtigste oplevelse med Øl er selvfølgelig at smage på øllet.
Inden du smager på din øl, er det en god ide at starte med at kigge på det øl der er velskænket.
Det man skal bemærke sig er farven på øllet og på skummet.
Hvor længe holder øllet sit skum og er der bobler i øllet eller er den “flad”.
Slyng nu øllet rundt i glasset for at frigive aroma.
Hver gang boblerne springer, bliver der frigivet aroma, som er med til at give øllet karakter, og selvfølgelig flere nuancer til din øloplevelse.
Man sider at 90 % af smagsoplevelsen ligger i duften; altså inden øllet rammer munden.
Nu er det tid til at dufte til øllet. Giv dig selv god tid til at dufte, inden du tager den første slurk.
Når du nu har besluttet dig til at tage dig din første slurk, så start med en lille tår, også selvom du er tørstig.
Når du har taget er lille slurk, så kan du forrest på tungen smage aromaen. Længere tilbage smager du det salte og det bitre bagest på tungen.
Glas
Øl bør drikkes af et passende glas af flere grunde.
Lugtesansen hænger uløseligt sammen med smagssansen og drikker du en øl af eksempelvis flaske eller dåse vil en stor del af smagsoplevelsen gå tabt.
Der er naturligvis mange forskellige ting der gør de enkelte glas unikke.
Men grundlæggende er der tre egenskaber der er vigtige for hvordan glasset fungerer.
Det drejer sig om henholdsvis
* glassets højde,
* drikkefladens bredde og
* åbningens udformning
som vi kort gennemgår nedenfor.
Af andre egenskaber kan nævnes glassets tykkelse, der har betydning for dets evne til at holde på øllets temperatur.
Mens mange ølglas har fod og stilk, tror jeg ikke det har meget at sige i forhold til smagsoplevelsen, mens det kan have stor betydning for et visuelle indtryk.
Glassets højde
Høje glastyper omfatter eksempelvis pilsnerglas og hvedeglas.
Pilsnerglasset er typisk næsten cylinderformet og relativt smalt, mens hvedeglasset traditionelt bliver bredere i toppen for at kunne indeholde den store kraftige skumkrone der kendetegner mange hvedeøl.
Høje glas betyder at øllet flyder i en højere fart fra glas til mund, således bliver øllet sendt længere tilbage i munden.
På den måde vil smagsoplevelsen af større fokus på bitterstofferne i øllet.
Denne glastype anbefales til særlig tørstslukkende og læskende øltyper.
Eksempler på lave glas er eksempelvis trappistpokalerne eller cognacglas med henholdsvis brede og smalle åbninger.
Her løber øllet langsommere og fordeler sig i hele mundhulen.
På den måde bliver smagsoplevelsen fyldigere og mere intens.
Drikkefladens bredde
Med dette menes størrelsen på øllets overflade når det er skænket i glasset.
Denne overflade vil frigive aromastoffer der opfattes som øllets duft,
en stor flad vil frigive mere aroma end en lille flade.
Da lugtesansen som bekendt er en meget stor del af den samlede smagsoplevelse, har aromafrigivelsen stor betydning.
Derfor har aromastærke øl som IPA’er, kraftige mørke ale og stout have god gavn af den stor flade.
Omvendt vil øl hvor aromaen ikke er den primære faktor, eller man ønsker at nedsætte dens betydning,
gøre sig godt i glas med mindre flade.
Åbningens form
Kort sagt kan siderne i toppen af glasset enten vinkle ud i en bred åbning, som ved trappistpokaler eller ind som i et cognacglas.
Den brede åbning, bidrager til at fordele øllet i hele munden, så alle smagsløgene bliver aktiveret,
på den måde får man mulighed for at opfange alle øllets smagsnuancer,
til gengæld bliver aromaen ikke så koncentreret.
Dette kan anbefales til de stærke og meget fyldige quadrupler og stouter.
Vil man omvendt have det fulde indtryk fra duftstofferne, så bør man drikke af et cognacglas .
Her koncentreres aromaen voldsomt omkring glassets åbning. Sørg for at vælge et glas der er stort nok til at næsen også kommer ned i glasset når du drikker.
Se også olakademiet.dk – Kend dit glas
Smagsskema
I stedet for at vise vores skema her, kan man hente skemaer her …
olakademiet.dk – Smagsskemaer til ølsmagninger