Viva Weizen

Posted in : Hulebækkens bryghus, Øl on by : Pierre

Bryg nr. 34 fra Hulebækkens bryghus blev en hvede øl fra Maltbazaren

Forventninger:
Jeg tænker en lidt sen-sommer hvede-øl til bålhygge eller tilbehør til grillaftnen.

Detaljer jævnfør bryggeskema:
* Allgrain
* ca. 20 liter
* Type : Weizen
* Farve : 7 EBC
* Bitterhed : 14 IBU
* 5% Alkohol (fra 1051 til 1013)

Ingredienser:
* 1,5 Kg. Hvede malt
* 2,8 Kg. Pilsner malt
* 30 g. Tysk Hersbrucker humle fra 2017 på pilleform, 2,3% AA.
* SafAle WB-06 tørgær, 11,5 gram – Denne gær har jeg haft gode erfaringer med sidste gang, så den beholder jeg gerne.

Mæskning:
* Metode : Temperatur / Dekoktion
* Mæskevand : 18 liter – (M mærket minus 3 liter uden indsats) Jeg har før haft problemer med hvede der stopper til i bunden og ende med af flyde over ved grydeindsatsens kant.
* Temperatur trin :
** 50 grader i 35 min
** 68 grader i 45 min (dekoktion) – på grund af dekoktionmetoden endte det med yderligere 45 min her
** 76 grader i 10 min
* Eftergydevand 9 liter – opskriften sagde dog 12 liter men jeg syntes allerede jeg havde fået rigeligt ved de 9 liter

Kogning:
* Kogetid : 120 min
* Hulmetilsætning : 30 gram Herbrucker tilsættes efter 70 min
* Slut OG på 1060

Gæring:
* Primær gæring 12 dage ved 20 grad.
* Kartonnering : 7 gram sukker per liter.
* Eftergærring : 14 dage ved 20 grader

Modning:
* Lagring ved ca. 15 grader i 2 til 3 uger

Egne notater:
* 18 liter mæskevand svare til M-mærket minus 3 liter. Jeg har før haft problemer med formeget vand så urten stod helt oppe ved kanden under mæskning, så min erfaring så at vand kan man altid komme i gryden – det er svære at tage fra.
* malten blev tilsat ved 55 grader.
* På grund af flow forstyrelser i starten tager jeg yderligere 45 minutter dekoktion. 3 gryder er igang på komfuret, og fortsatte til jeg ramte 1065.
** Får undervej flot skum-dannelse
** Eftergyder med 9 liter i stedet for de i opskriften 12 liter, da jeg syntes jeg havde fået nok ud af de kort på det tidspunkt.
* Tilsætter 500 gram spraymalt extra light efter Eftergydning, så jeg rammer 1060.


Nu mangler du kun at smag resultatet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *